Santorini productsSantorini has to offer various unique and very tasty products. Because of the rich in volcanic ash soil, and its micro climate, everything that grows on Santorini has an unparalleled taste. The most popular products of Santorini, are the Santorini cherry tomato and fava.The Santorini cherry tomato is very juicy and has a little thicker skin than the common tomato, but since its growing on soil with low humidity, it has a very intense flavor. One can really appreciate its unique taste, either in a salad, or in one of the local specialties "Tomatokeftedes" (tomato balls), which are fried balls prepared with tomatoes, herbs and batter. The fava of Santorini (chickpea) has a much more full and rich taste than the common one. The most common variation of the dish in Santorini is "Pantremeni" (wedded) which is stir-fried with browned onions. The white eggplant of Santorini is also one of a kind. The main difference from the common eggplant, besides the white color, is its particularly sweet taste. Actually it is so sweet, that you don't even need to de-bitter it. You should definitely try the very popular appetizer "Melitzanosalata" (White eggplant salad) Finally it is worth mentioning the capers of Santorini. The blossoms and leaves of the capers have a very distinct spicy taste and are very suitable for salads. Η Σαντορίνη διαθέτει πολλά ιδιαίτερης γευστικής αξίας προϊόντα. Εξαιτίας του πλούσιου σε ηφαιστειακή στάχτη εδάφους της και του μικροκλίματος της, οτιδήποτε φυτρώνει σε αυτό το νησί έχει ιδιαίτερη γεύση. Τα πιο δημοφιλή προϊόντα της Σαντορίνης, είναι τα τοματάκια και η φάβα. Τα τοματάκια Σαντορίνης είναι πολύ ζουμερά και έχουν λίγο πιο παχιά φλούδα από τις κοινές τομάτες. Επειδή όμως αναπτύσσονται σε χώμα με χαμηλή υγρασία, έχουν πολύ ιδιαίτερη και έντονη γεύση. Μπορεί κανείς να απολαύσει τη γεύση τους, είτε σε μία δροσερή σαλάτα, είτε στους ντόπιους τοματοκεφτέδες. Η φάβα της Σαντορίνης έχει πολύ πιο πλούσια γεύση, από την κοινή φάβα. Η πιο συνήθης ντόπια παραλλαγή του πιάτου, είναι η "Παντρεμένη", η οποία μετά το βράσιμο τσιγαρίζεται στο τηγάνι μαζί με κρεμμύδι. Η λευκή μελιτζάνα της Σαντορίνης είναι επίσης μοναδική στο είδος της. Η βασική διαφορά της από την κοινή μελιτζάνα (εκτός απο το λευκό χρώμα) είναι η ιδιαίτερα γλυκιά γεύση της. Είναι τόσο γλυκιά που δεν χρειάζεται καν ξεπίκρισμα. Σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε μελιτζανοσαλάτα από λευκή μελιτζάνα Σαντορίνης. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε και την κάπαρη Σαντορίνης, η οποία έχει ιδιαίτερη πικάντικη γεύση. << BACK |